Energie certificaat Neem contact op

Verplicht energiecertificaat

Een energiecertificaat is sinds 2015 verplicht wanneer je jouw woning verkoopt en/of verhuurt. Hiermee wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het certificaat staat namelijk ook aangegeven wat er nog te doen valt aan energiezuinigheid van de woning.

Verkopen met een energiecertificaat

Bij de verkoop van een woning is het een pluspunt als je een goed energiecertificaat aan kunt bieden. De verkoopwaarde stijgt bij een goed certificaat en het kan de snelheid van de verkoop bevorderen. Als koper kunt je ook direct zien hoe energiezuinig een huis is en of je hier nog in kunt of moet investeren.

Energielabel aanvragen

Het aanvragen energielabel voor woningen is per 1 januari 2021 veranderd. Het hebben van een energielabel is verplicht zodra je je woning gaat verhuren en/of verkopen. Vanaf 1 januari 2021 maak je hiervoor een afspraak met een energieadviseur. Deze komt bij je thuis langs. Belangrijk om te weten is dat het daardoor een stuk duurder wordt.

Aanvragen kan nog steeds online, via deze link

Boete

Op het moment dat je jouw woning verkoopt en/of verhuurt zonder energiecertificaat terwijl je deze wel dient te kunnen overhandigen riskeer je een boete van maximaal € 405,- euro. De overheid is al gestart met het uitdelen van boetes dus het is zeker geen overbodige luxe hier goed naar te kijken!

Meer informatie over het energiecertificaat? Neem gerust contact op met Waterpoort Makelaars.